piątek, 19 grudnia 2014

Klasa 2g i frankofońska kuchnia

18 grudnia czuć było już zapach świąt, cynamonu  i cukru waniliowego. To za sprawą uczniów klasy 2g, którzy postanowili zrealizować swój plan i przygotować coś smacznego na lekcji języka francuskiego. Ponieważ decyzja, co wybrać: gaufres czy crêpes okazała się zbyt trudna do podjęcia, przygotowano jedne i drugie.W rolę cuisiniers wcielili się Konrad, Mariusz i Olga, reszta z zaciekawieniem obserwowała ich poczynania i z apetytem degustowała  słodkie wyroby z dodatkiem kremu Nutella oraz konfitury z zielonych pomidorów (przygotowanych przez mamę Konrada).Apetyczne zapachy roznosiły się w szkole, nie brakło chętnych do spróbowania znanych lub nowych smaków. Upieczone gofry i naleśniki powędrowały też na stół grupy niemieckojęzycznej klasy 2g, która wraz z pp. J. Szczodrak i J. Wojciech zaprosiła nas na spotkanie związane z tradycjami świątecznymi.

(dla chętnych przepis na Confiture de tomates vertes)


Mariusz przygotowuje gofry

Pełen profesjonalizm

Pierwsza partia naleśników gotowa

Podział zadań: Konrad i Olga

Skupienie "Chef de cuisine"

Degustacja

Konfitura z zielonych pomidorów wzbudzała pewne obawy

Po pracy można też coś zjeść

Precyzja i właściwe proporcje

Niespodziewany gość zwabiony zapachem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz